Cutrin Bio+ Special Schampo

Cutrin special schampo mot mjäll

 • Tar blixtsnabbt bort mjäll
 • Billigt pris
 • Innehåller naturliga ingredienser
 • Räcker lång tid

149 SEK 

KÖP HÄR

Intragen Dandruff Control Shampoo

Intragen Dandruff Shampoo

 • Väldigt effektivt mot mjäll
 • Sulfat, paraben- & sodiumfri
 • Rengör håret
 • Passar alla hårtyper

199 SEK 

KÖP HÄR

Mjällschampo kille

Forskningen inom kampen mot den jästsvamp som orsakar vad som vi kallar mjäll går framåt. Enligt vissa rapporter så påverkas så mycket som halva mänskligheten av svampen i olika utsträckning, d.v.s. 50 % av oss. För de personer där mjällen blir ett problem så måste särskilda schampon användas – men varför?

Claudiu och kollegorna förklarar att mjäll innebär ett överdrivet flagnande av döda hudceller från skalpen. Hos människor utan mjäll tar det cirka 30 dagar för nya hudceller att bli mogna, dö och lossna. För de personer med mjäll tar det ofta så lite som 2-7 dagar. Mjäll beror på svampen Malassezia globosa som råkar stormtrivas och frodas i vår fuktiga eller feta hårbotten. Av den anledningen är det viktigt att använda schampon som inte bara gör håret rent utan även bekämpar svampen genom särskilda ingredienser och ämnen.

Det finns många ämnen som bekämpar mjäll och olika schampon kan använda olika komponenter. För den där mjäll är ett väldigt stort problem så kan medicinska preparat via recept krävas eller i värsta fall antibiotika.

”För dig däremot som upplever vardagsproblem och letar efter ett effektivt sätt att bli av med mjäll gäller det att köpa ett bra mjällschampo.” – Säger Claudiu.

Till vardags jobbar Claudiu som kemist och forskar inom bland annat jästsvampars kemiska struktur. När vi intervjuar henne berättar hon att flertalet nya behandlingar är på ingång där inte bara schampon anpassade för att ta bort svampen utan även skapa bättre bakterieflora används.

Vad innehåller ett bra mjällschampo?

Ett bra mjällschampo bör använda ”anti-svamp” ingrediensen ketoconazole som är effektiv att ta kål på svampen. På senare tid har det även blivit allt mer vanligt att exempelvis beståndsdelar från grönt té (som visat sig vara anti-inflammatoriskt) används i mjällschampon. Det är viktigt att komma ihåg att det är normalt för hudceller att dö och flagna i en mindre mängd. Vissa människor får antingen kroniskt eller p.g.a. faktorer (stress, allergi m.m.) ett överdrivet flagnande. Detta brukar i regel också föra med sig rödhet och irritation i hårbotten.

När du handlar ett riktigt mjällschampo av god kvalité så bekämpas alltså mjällen på rätt sätt. Jästsvampen Malassezia äter fettiga och flottiga substanser i sebum. Som ett resultat produceras oleic syra från svampen vilket irriterar hårbotten och skapar rödhet samt flagnande. Ett mjällschampo adresserar båda punkterna- nämligen bekämpar såväl jästsvampen samt neutraliserar hårbottens PH-värden samt överflödigt sebum.

Det bästa mjällschampot

Vilket som är det bästa mjällschampot är svårt att svara på berättar Claudiu. Det beror på hur allvarliga ens mjällproblem är samt vilka ingredienser som används i schampot. Ibland kan det vara värt att byta mellan olika produkter samt pröva nya om en viss sort inte fungerar.

När vi frågar henne vad hon tycker om vanliga schampon på affären svarar hon;

”Det är inget fel på vanliga kommersiella schampon. Men för många skapar det onödigt slitage på håret och ibland är det inte tillräckligt.”.

Kommersiella schampon från ICA är mycket vanligt att vi hittar hemma i badrumsskåpen. Det kända schampot ”Head- & shoulders” säljer hela 110 flaskor per minut i världen. Över 29 miljoner per år. Nästan hälften av oss får någon gång mjäll och vi använder då första bästa schampo. Det viktiga är dock att behandla den underliggande orsaken och inte bara symptomen – annars kommer mjällen snabbt tillbaka.

Undvik kemikalierna

Mer sofistikerade mjällschampon (som de vi säljer här på mjäll.nu) bekämpar mikrofloran i hårbotten på bakterienivå vilket är mer skonsamt och innebär man kan använda schampot oftare. Det rengör alltså inte bara på djupet utan påverkar även bakteriefloran. Kommersiella och vanliga schampon från supermarket innehåller däremot istället starka kemikalier såsom salicylsyra, stenkolstjära eller seleniumsulfider. Detta är mycket starkt för hårbotten och för vissa förvärrar det till och med problemen.

Tvätta håret förvärrar mjällen?

När man använder rätt sorts mjällschampo som är det en myt att symptomen förvärras. Det finns en utbredd lögn om att tvätta håret med mjällschampo skapar ett beroende för hårbotten.

”Detta stämmer inte. Mjällschampo har en direkt kemisk effekt mot jästsvampen som tyvärr kan växa tillbaka, så du måste upprepa behandlingen.” – säger Claudiu. Det handlar snarare om att kontrollera symptomen än att bota dem helt många gånger.

Många som färgar håret är även rädd att mjällschampo ska tvätta bort färgen p.g.a. starka kemikalier. Detta må ha varit sant förr i tiden men snarare p.g.a. rengöringsingredienserna i gamla schampo-formulas. I moderna schampon från bra tillverkare är detta inte något problem.

 

 

Davines Purifying Shampoo

 • Rengörande schampo mot mjäll
 • Stor flaska som räcker länge
 • För både torr och fet hårbotten
 • Innehåller essentiella oljor

259 SEK 

KÖP HÄR

Therapy Anti-Dandruff Shampoo

 • Avlägsnar skonsamt mjäll
 • Balanserar hårbotten och fuktbalans
 • Särskilt utvecklat för feta hårtyper
 • Kan användas dagligen

129 SEK 

KÖP HÄR

Mjällschampo – inte så lätt som det låter
Tagged on: